Negen gouden tips voor het schrijven van jouw gelofte

Voor de één is het schrijven van gelofte a piece of cake, voor de ander is het een draak van een taak. Hieronder vind je 9 gouden tips om de gelofte voor jouw geliefde te schrijven.

Jouw bruiloft is een bijzondere dag en tijdens de trouwceremonie kan je ervoor kiezen om gelofte voor te lezen. Op deze wijze geef je jouw bruiloft een persoonlijk en uniek tintje. Maar wat zijn nou eigenlijk geloften? Eigenlijk is een gelofte een verklaring of belofte dat je voortaan iets zult doen voor de ander. Het gaat erom dat je belooft dat je bij elkaar wilt blijven en dat je voor elkaar kiest.
 

1. Zorg dat wat je zegt recht uit je hart komt.  
Vertel tijdens je gelofte wat je voelt en denkt als je aan je aanstaande denkt. Mocht je inspiratie zoeken, dan kan je de volgende vragen beantwoorden:
Wat maakt hem/haar zo leuk?  
Waarom wil je (met hem/haar) trouwen? 
Waarom passen jullie zo goed bij elkaar? 
Welke mooie momenten hebben jullie al samen meegemaakt? 
Wat gaat de toekomst jullie brengen? 
Je kan eindigen met:  Ik zal je lief hebben/vertrouwen/respecteren, er voor je zijn in voor- en tegenspoed, je altijd steunen, je alle ruimte geven.

2. Anekdotes en herinneringen 
Maak gebruik van anekdotes en herinneringen. Zo wordt jouw gelofte in één klap persoonlijk. Daarnaast zorgen anekdotes voor een lachmoment wat een relaxte sfeer met zich mee brengt tijdens de huwelijksvoltrekking. Herinneringen kunnen daarentegen weer een heel andere emotie teweegbrengen. Misschien raak je je aanstaande (en genodigden) zo, dat er tranen vloeien!

3.  Niks is fout! 
Jouw geloften zijn persoonlijk en dan kan het alleen maar goed zijn.  Pas je verhaal naar eigen wens aan, alles is mogelijk. Vertrouw op jezelf en op jullie liefdesverhaal, dan zit je altijd goed.

4. Maak afspraken met elkaar 
Het is van belang om met elkaar af te spreken hoe lang de gelofte gaat duren en wat de toon wordt. Het is namelijk vervelend als jij na drie zinnen klaar bent en jouw geliefde een epistol van vijf minuten houdt… Deze website vertelt je hoe lang jouw gelofte duurt, ofwel: wat de spreektijd is. Supermakkelijke tool dus!
En stel dat jij een serieuze toon aanzet terwijl jouw lief alleen maar grappen maakt? Dat zou de plank jammerlijk mis slaan. Dus bespreek samen de randvoorwaarden van te voren.

tips gelofte schrijven bruiloft trouwceremonie trouwambtenaar

5. Schrijven is schrappen 
Schrijven is schrappen. Ofwel; begin met schrijven en laat je pen de vrije loop. Als je alles op papier hebt, lees je gelofte dan na. Vervolgens bewaar je de leukste, liefste en grappigste zinnen en de gooi de rest weg.

6. Neem de tijd 
Het schrijven van een goede tekst kan veel tijd in beslag nemen. Geef jezelf deze tijd en houd een notitieblok of smartphone bij de hand, zodat je gemakkelijk en overal die zin op kan schrijven die je zomaar te binnen schiet. Een gelofte is niet zomaar geschreven, soms kom je er niet in één keer uit. Leg je gelofte dan even weg en kijk er een volgende dag met een frisse blik weer naar.

7. kort en krachtig 
De gelofte van twee tot drie minuten is perfect qua lengte. Dit lijkt misschien kort, maar je kan bijzonder veel kwijt in ogenschijnlijk weinig tijd. En bovendien knal je het liefste in drie minuten, dan dat je mensen verveelt of in herhaling valt in zes minuten.

8. Out loud 
Oefen je gelofte van te voren. Neem deze niet alleen in stilte door, maar oefen een paar keer hardop. Deze repetitie voelt wellicht wat onwennig, maar als je je tekst al eens hardop hebt uitgesproken dan weet je hoe de woorden klinken en is het tijdens de ceremonie echt minder spannend.

9. Bespreek jouw geloften met je trouwambtenaar.
Als trouwambtenaar zorg ik ervoor dat ik tijdens de ceremonie genoeg tijd inruim voor jullie geloften. En mocht je niet goed uit je woorden komen? Geen probleem! Dan kan ik het van je over nemen.

tips gelofte schrijven bruiloft trouwceremonie trouwambtenaar