Trouwen in tijden van corona

Hoe houd je je bruiloft intiem en gezellig als je besluit om nu te trouwen, wanneer corona ons dagelijks leven op de kop zet? Het is een gekke tijd en als trouwambtenaar merk ik dat het rustig is met de trouwerijen. Bruiloften worden uitgesteld en verplaatst naar het najaar of zelfs het nieuwe jaar. Gelukkig besluiten er genoeg mensen om alsnog te trouwen! Maar hoe dat je dat in deze bijzondere tijd?
Ik spitte op de website van gemeente Zwolle om erachter te komen aan welke restricties je moet houden om te trouwen in Zwolle, nu wij in de ban zijn van COVID-19. Daarnaast vroeg ik het hemd van het lijf van Janneke die onlangs het jawoord gaf aan haar Mark. Een echte ervaringsdeskundige wanneer het gaat over trouwen in tijden van corona.

Maatregelen van gemeente Zwolle ten aanzien van corona

Stel dat je hebt besloten om het feest der liefde; jouw trouwdag, door te laten gaan. En je gaat trouwen gemeente Zwolle dan moet je in verband met corona rekening houden met de volgende zaken:

 • Van 20 mei tot 30 juni mogen er maximaal 30 mensen in de Schepenzaal (de trouwzaal van gemeente Zwolle) aanwezig zijn. Dit is dus inclusief: het bruidspaar, trouwambtenaar en trouwfotograaf; 
 • Je gasten moeten anderhalf meter afstand bewaren (als zij niet in hetzelfde huis wonen); 
 • Er is geen fysiek contact tussen de aanwezigen (behalve bij het bruidspaar zelf); 
 • Als de bruid of bruidegom corona klachten heeft, dan kan de ceremonie niet doorgaan!; 
 • Stel dat een van je gasten klachten heeft, vraag hem/haar dan om thuis te blijven; 
 • De gemeente zorgt voor meerdere pennen, zodat tijdens het tekenen van de akte de pennen niet doorgegeven hoeven te worden
 • Het voorgesprek met de trouwambtenaar zal plaatsvinden via de email, skype, telefonisch of op een andere manier die jullie met jullie trouwambtenaar afspreken.

  Bron: Gemeente Zwolle
trouwen corona bruiloft
Bruiloft van Janneke & Mark
Foto door: Marije Elizabeth Photography

De trouwdag van Janneke en Mark

Afgelopen 6 mei zeiden Janneke en Mark ‘Ja, ik wil!’ tegen elkaar. Deze trouwerij was anders dan zij zich hadden voorgesteld, omdat het coronavirus roet in het eten gooide. Het plan was om de ceremonie op een romantisch chateau in België te laten voltrekken, maar dit plan moest helaas gewijzigd worden. Janneke en Mark zijn echte ‘omdenkers’ en zien mogelijkheden wanneer anderen beperkingen zien. Zij besloten alsnog om hun trouwdag door te laten gaan, maar deze iets anders in te vullen.

De ceremonie vond plaats op het stadhuis van Kampen. Tijdens de ceremonie waren alleen de ouders en broers en zussen van het bruidspaar aanwezig. Janneke had een livestream geregeld, zodat mensen via Youtube de ceremonie konden volgen. Vervolgens stond er buiten stond er een grote groep applaudisserende mensen om het vers getrouwde stel toe te juichen. Zij brachten taart en bloemen mee en hielden allemaal keurig anderhalve meter afstand van elkaar, om zo alles veilig te laten verlopen. De grote verrassing buiten was de komst van de broer van Janneke uit Duitsland, het zou hem eigenlijk niet lukken om bij de trouwerij aanwezig te zijn, maar hij had hemel en aarde bewogen om toch naar Kampen af te reizen. Daar speelde hij een lied op de gitaar voor zijn zus en haar man.

trouwen corona bruiloft
Bruiloft van Janneke & Mark
Foto door: Marije Elizabeth Photography

Na het spektakel in en buiten het stadhuis is het bruidspaar met de fotograaf naar het stadspark gegaan voor een intieme fotoshoot. Om vervolgens langs het verzorgingstehuis van de negentig jaar oma van Mark te rijden om te zwaaien en luchtkussen te ontvangen. Oma was helemaal in haar nopjes en had zich in haar mooiste kleding uitgedost om de livestream te volgen. 

In de middag had het bruidspaar een bezoekschema gemaakt; voor alle gasten was er een half uurtje ingepland in de feestelijk versierde tuin. Daar werd op de liefde geproost met champagne. 

Het bruidspaar is van plan om in september de bruiloft nog een keer over te doen in het Belgische chateau, zodat zij een knalfeest kunnen vieren met meer gasten dan alleen de naaste familie. Opdat oma dan weer haar mooiste jurk aan mag trekken en haar kleindochter mag knuffelen. 

Ter afsluiting drukt Janneke de bruidsparen die nu besluiten te trouwen het volgende op het hart; denk in mogelijkheden! Durf af te wijken van wat gewenst is en verwacht wordt. Bedenk voor jezelf wat het belangrijkste is op je trouwdag, en zorg dat dat voor elkaar is. En wanneer jij creatief wordt, worden je gasten dat ook en dan word je pas echt verrast. 

Kortom om intiem en fijn te trouwen in tijden van corona te vieren denk dan aan onderstaande ideeën:
– Het gebruik van livestream tijdens de ceremonie
– Het trouwfeest op een later moment (nog een keer) te doen
– Het bezoek in je tuin te ontvangen, middels een bezoekschema
– Denk in mogelijkheden en durf af te wijken van wat gewenst is en verwacht wordt

Lief bruidspaar, ik denk graag met jullie mee in alle mogelijkheden en oplossingen om jullie trouwdag tot het feest te maken wat jullie voor ogen hebben. Schroom niet om te bellen of te mailen om samen te overleggen naar wat er mogelijk is. Wanneer je onderstaand contactformulier invult, neem ik zo snel mogelijk contact met jullie op.

Blijf gezond en hopelijk tot snel!

  Vul hier je naam in

  Ik gebruik je e-mailadres om contact met je op te nemen, ik zal je mailadres niet voor andere doeleinden gebruiken.

  Mochten we niet per mail in contact komen, dan gebruik ik je telefoonnummer.

  * Verplicht in te vullen