Wat moet een BABS doen om een huwelijk te mogen voltrekken?

Als een zelfstandige BABS (niet in dienst van een gemeente)een huwelijk wilt voltrekken, dan moeten er een aantal zaken geregeld worden voordat de ceremonie plaats vindt. Over het algemeen gelden voor elke gemeente ongeveer dezelfde afspraken, maar er zitten kleine verschillen in. In dit blog leg ik uit wat het bruidspaar en de zelfstandige trouwambtenaar moeten doen om het huwelijk door jullie BABS te laten voltrekken op de trouwdag. Er moet best heel wat geregeld worden, maar dat is natuurlijk helemaal de moeite waard als de trouwdag eenmaal is aangebroken.

trouwen, BABS, Saskia trouwt zelfstandig trouwambtenaar, 
Wat moet een BABS doen om een huwelijk te mogen voltrekken?

Bepaal de trouwgemeente

Allereerst bepalen jullie in welke gemeente jullie willen trouwen. Dit kan de gemeente zijn waar jullie wonen, maar dat hoeft natuurlijk niet! Je bent vrij om elke Nederlandse gemeente te kiezen voor jullie huwelijk. Denk aan een romantische boomgaard, een pittoresk Zeeuws kerkje of een ceremonie aan de kust. 

Je moet tenminste twee weken voor de trouwdatum bij de gemeente melden dat je gaat trouwen. Dit gaat meestal in een fysieke afspraak op het gemeentehuis of stadskantoor, waarbij je een aantal formulieren moeten invullen en documenten moet aanleveren. 

Aanleveren van documenten

Daarna doe je bij de gemeente een aanvraag voor eendags-babs. Dit doe je middels opsturen van een aantal documenten (tenminste zes weken voor de huwelijksdag):

 • uittreksel uit de Basisregistratie Personen van jouw BABS, niet ouder dan 1 maand;
 • kopie legitimatiebewijs van jouw BABS;
 • het ingevulde en geparafeerde document: Verzoek tot benoeming;

In bepaalde gemeenten moet een BABS ook een VOG aanleveren, op de website van jouw trouwgemeente staat de procedure helder omschreven. Een VOG aanvragen brengt kosten met zich mee (rond de veertig euro).

Niet elke gemeente werkt mee…

Ook is het van belang om te weten dat niet elke gemeente eendags-BABSen aanstelt. Bepaalde gemeenten geven bruidsparen alleen de keus om een trouwambtenaar te kiezen die in dienst is van die gemeente. Of soms stellen gemeenten; je mag wel door een andere trouwambtenaar getrouwd worden, mits deze persoon in dienst is bij een andere gemeente In mijn blog: gemeenten en eendags-BABSen, lees je welke gemeentes eendags-BABSen aannemen. 

Benoeming en beëdiging

Als alle formulieren zijn ondertekend en alle documenten zijn aangevraagd en vervolgens alles is opgestuurd naar de desbetreffende gemeente. Dan wordt vervolgens de trouwambtenaar benoemd door de gemeente en wordt de BABS uitgenodigd voor een beëdiging bij de rechtbank van de gemeente waar getrouwd gaat worden. Dit zijn vaak vaste tijden, bijvoorbeeld; de laatste woensdag van de maand om 15.30. De beoogde trouwambtenaar moet dan verschijnen en een belofte of een eed afleggen. Als dit allemaal geregeld is; dan mag de BABS het huwelijk voltrekken! Dus tijd voor de grote dag. 

Voor meer informatie over bijvoorbeeld: een benoeming of beëdiging, kom ik graag een kopje koffie drinken om kennis te maken en alles te bespreken.
Wanneer je onderstaand formulier invult, neem ik contact met je op voor een vrijblijvende afspraak.

Graag tot dan!

  Vul hier je naam in

  Ik gebruik je e-mailadres om contact met je op te nemen, ik zal je mailadres niet voor andere doeleinden gebruiken.

  Mochten we niet per mail in contact komen, dan gebruik ik je telefoonnummer.

  * Verplicht in te vullen