Hoe schrijf je een speech?

Een belangrijke taak voor een trouwambtenaren: schrijf een speech. Bij dezen een blog over hoe ik mijn speeches schrijf. Het nieuwe jaar is begonnen en daarbij druppelen de aanvragen voor trouwerijen ook weer binnen. Heerlijk; plannen maken voor een nieuw liefdesjaar. En laten we hopen dat meneer Cor Ona zich een beetje weet te beheersen, zodat al die feestjes gewoon keihard gevierd kunnen worden. Nu in deze rustige trouwtijden;  dagen met weinig zonuren en landelijke lockdown is het de perfecte tijd om te beginnen met de eerste schetsen van de speeches die ik ten gehore mag brengen.
Iedere ceremoniële spreker of trouwambtenaar heeft vast zijn eigen werkwijze waarop hij zijn woorden bij elkaar zoekt. Hier lees je hoe mijn speeches tot stand komen. Lees je mee? Leuk! En mail je me voor een kennismakingsgesprek? Nog leuker! Tot snel.

Kennismaken

Allereerst heb ik met de tortels een kennismakingsgesprek, middels dit gesprek is het helder wat voor sfeer de aankomende bruidsparen willen: super romantisch, informeel met een paar goede grappen, of juist heel intiem en klein. Deze sfeer is bepalend voor het karakter van de speech die ik schrijf. En is als het ware mijn fundament voor het schrijven.

Vervolgens (een paar weken) voor het voorgenomen huwelijk ga ik met het bruidspaar een lekker lang gesprek in waarin ik hen van alles vraag: Waar was jullie eerste kus? Wat had ze aan toen de vonk oversloeg? Welke parfum draagt hij graag en waar maakt hij jou mee aan het lachen? Ik pen me dit gesprek een ongeluk, mijn vingers krampen aan elkaar vast, want elk detail moet opgeschreven worden. Deze details zijn als de slagroom op de verse appeltaart. Erg belangrijk én leuk.

Netflix en Pinterest

Tussen het kennismakingsgesprek, het trouwgesprek en de bruiloft laat ik me inspireren door columns uit de krant, quotes op Instagram en Pinterest, (jullie favoriete) liefdesliedje en films. Als ik een avondje aan het Netflixen ben of op zaterdag de krant lees en daar dé zin  hoor of lees, dan schrijf ik die direct op in mijn Google Drive notitieblok getiteld; flarden trouwceremonie Henri & Meike (of Ingrid & Sascha of Peter & Bouchra of… Je snapt ‘m).

Als laatste schakel ik de beste vrienden of naaste familie in van het bruidspaar en ondervraag hen over het bruidspaar. Een ander perspectief, een frisse blik een leuk detail is wat ik daaruit meepik als ik mijn speech schrijf.

En dan het echte schrijven. Een grote kop thee staat klaar, mijn notities zowel met pen geschreven als digitaal liggen klaar. Dan is het tijd om alles aan elkaar te breien. En de gouden tip in dit alles is: ik ga door als ik in de flow zit en ik stop als ik in clichés beland en niks origineels weet te schrijven. Morgen opnieuw beginnen.


Zo vormen woorden zinnen, die uitmonden in alinea’s en voor ik het weet moet ik weer gaan schrappen. Als ‘ie dan klaar is dan lees ik hem eerst zelf twee keer in zijn geheel en daarna lees ik hem voor aan vriendlief. Hij zegt met altijd heerlijk eerlijk wat tof is, en wat ik weg mag laten. Waar ik wat uit de bocht vlieg of waar het juist wat vetter aangezet mag worden. Dankjewel Maurits:)

Mocht jij zelf een keer een speech mogen geven en dus ook schrijven en je krijgt spontaan zweet van deze gedachte. Dan kan je mijn hulp daarvoor inschakelen.