Trouwring

Als er mensen gaan trouwen wordt er vaak ook gesproken over de trouwring. Vele vragen komen naar boven als het gaat om deze ring. Wat is een verlovingsring en wat is een trouwring? Als ik geen trouwring wil, zijn er dan alternatieven? Wat is leuke inspiratie voor een eventuele ringdrager? En om welke vinger wordt de trouwring gedragen? Hieronder lees je alles over het mysterie van de ring. Beyoncé zong er al over en als Queen B. iets bezingt dan mag je aannemen dat het van belang is.
‘Cause if you liked it, then you shoulda put a ring on it. Oh, oh, oh, oh, oh, oh. If you liked it, then you should have put a ring on it.

'Om welke hand wordt de trouwring gedragen?'
Saskia trouwt blog trouwring

Verlovingsring en trouwring

“Hij/zij* zakte op één knie, opende het ringendoosje en vroeg: ‘Wil je met me trouwen?’ ”Bij een dergelijk aanzoek wordt vaak een ring gegeven als er volmondig JA wordt gezegd. Als er dan is besloten om een leven samen te delen dan wordt de verlovingsring gedragen.
Tijdens de ceremonie komen er andere ringen in het spel. Het bruidspaar geeft elkaar een trouwring en je kan er dan voor kiezen om de verlovingsring niet meer te dragen. Dit hoeft overigens niet. Je mag gewoon beide ringen blijven dragen als je dat wil. In bepaalde culturen is het zelfs heel gewoon. En als de verlovingsring nou een prachtexemplaar is, dan zou ik zeggen; draag die bijou met verve.

'Om welke hand wordt de trouwring gedragen?'
Saskia trouwt blog trouwring

Alternatieve trouwring

Een huwelijk is voltrokken als er: ‘ja’ wordt gezegd. Een ring hoeft dus niet, het is geen verplichting, maar het mag wel. Stel dat je niet zo’n fan bent van een ringversiering dan kan je natuurlijk ook een andere keuze maken. Denk aan een tatoeage, een mooie armband of ketting, koop een mooi schilderij of laat iets graveren wat een prominente plek in huis heeft. Doe vooral wat bij jullie past.

'Om welke hand wordt de trouwring gedragen?'
Saskia trouwt blog trouwring

Ringdrager

Als ik het heb over een ringdrager dan doel ik niet op Frodo uit The Lord Of The Rings. Maar dan gaat het over wie de ringen van het bruidspaar tijdens de ceremonie naar voren draagt. Je kan hierbij denken aan een speciale gast; je moeder, beste vriendin, broer of oma. Of één van de kinderen natuurlijk. Maar huisdieren worden ook vaak ingezet om het huwelijkssieraad naar het bruidspaar te brengen. Als je denkt: ‘Dit past écht niet bij mij, want een onnodige handelingen allemaal…’ kan de bruidegom het ringendoosje natuurlijk ook gewoon in zijn zal bewaren. Of de bruid in haar jurk (er zijn tegenwoordig heel veel mooie jurken mét zakken namelijk!). En je kan uiteraard ook je trouwambtenaar vragen om de ringen te overhandigen. Alles is mogelijk.

‘Om welke hand wordt de trouwring gedragen?’

Dat is een vraag die ik vaak krijg als trouwambtenaar. Ook hier geldt weer; het mag allebei. Van oudsher is de hand gekoppeld aan de religie die je aanhangt. Of het waar je woont; in het noorden van het land wordt de ring anders gedragen dan in het zuiden. En ook per land kan het weer verschillen. En in de traditie bepaalt de verlovingsring weer waar de trouwring gedragen wordt. Concluderend; het mag allebei, doe wat jullie willen en laat je leiden door wat jullie prettig vinden of mooi vinden staan. En als je je wil laten sturen door tradities van geloof of jouw woonplaats, dan mag dat ook.* Saskia trouwt steunt de LGBTQ+-community. 

'Om welke hand wordt de trouwring gedragen?'
Saskia trouwt blog trouwring

Voor meer persoonlijke tips voor een trouwceremonie op maat kom ik graag een kopje koffie drinken om kennis te maken en jullie wensen te bespreken. Wanneer je onderstaand formulier invult, neem ik contact met je op voor een vrijblijvende afspraak. Graag tot dan!

  Vul hier je naam in

  Ik gebruik je e-mailadres om contact met je op te nemen, ik zal je mailadres niet voor andere doeleinden gebruiken.

  Mochten we niet per mail in contact komen, dan gebruik ik je telefoonnummer.

  * Verplicht in te vullen

  Hoe schrijf je een speech?

  Een belangrijke taak voor een trouwambtenaren: schrijf een speech. Bij dezen een blog over hoe ik mijn speeches schrijf. Het nieuwe jaar is begonnen en daarbij druppelen de aanvragen voor trouwerijen ook weer binnen. Heerlijk; plannen maken voor een nieuw liefdesjaar. En laten we hopen dat meneer Cor Ona zich een beetje weet te beheersen, zodat al die feestjes gewoon keihard gevierd kunnen worden. Nu in deze rustige trouwtijden;  dagen met weinig zonuren en landelijke lockdown is het de perfecte tijd om te beginnen met de eerste schetsen van de speeches die ik ten gehore mag brengen.
  Iedere ceremoniële spreker of trouwambtenaar heeft vast zijn eigen werkwijze waarop hij zijn woorden bij elkaar zoekt. Hier lees je hoe mijn speeches tot stand komen. Lees je mee? Leuk! En mail je me voor een kennismakingsgesprek? Nog leuker! Tot snel.

  Kennismaken

  Allereerst heb ik met de tortels een kennismakingsgesprek, middels dit gesprek is het helder wat voor sfeer de aankomende bruidsparen willen: super romantisch, informeel met een paar goede grappen, of juist heel intiem en klein. Deze sfeer is bepalend voor het karakter van de speech die ik schrijf. En is als het ware mijn fundament voor het schrijven.

  Vervolgens (een paar weken) voor het voorgenomen huwelijk ga ik met het bruidspaar een lekker lang gesprek in waarin ik hen van alles vraag: Waar was jullie eerste kus? Wat had ze aan toen de vonk oversloeg? Welke parfum draagt hij graag en waar maakt hij jou mee aan het lachen? Ik pen me dit gesprek een ongeluk, mijn vingers krampen aan elkaar vast, want elk detail moet opgeschreven worden. Deze details zijn als de slagroom op de verse appeltaart. Erg belangrijk én leuk.

  Netflix en Pinterest

  Tussen het kennismakingsgesprek, het trouwgesprek en de bruiloft laat ik me inspireren door columns uit de krant, quotes op Instagram en Pinterest, (jullie favoriete) liefdesliedje en films. Als ik een avondje aan het Netflixen ben of op zaterdag de krant lees en daar dé zin  hoor of lees, dan schrijf ik die direct op in mijn Google Drive notitieblok getiteld; flarden trouwceremonie Henri & Meike (of Ingrid & Sascha of Peter & Bouchra of… Je snapt ‘m).

  Als laatste schakel ik de beste vrienden of naaste familie in van het bruidspaar en ondervraag hen over het bruidspaar. Een ander perspectief, een frisse blik een leuk detail is wat ik daaruit meepik als ik mijn speech schrijf.

  En dan het echte schrijven. Een grote kop thee staat klaar, mijn notities zowel met pen geschreven als digitaal liggen klaar. Dan is het tijd om alles aan elkaar te breien. En de gouden tip in dit alles is: ik ga door als ik in de flow zit en ik stop als ik in clichés beland en niks origineels weet te schrijven. Morgen opnieuw beginnen.


  Zo vormen woorden zinnen, die uitmonden in alinea’s en voor ik het weet moet ik weer gaan schrappen. Als ‘ie dan klaar is dan lees ik hem eerst zelf twee keer in zijn geheel en daarna lees ik hem voor aan vriendlief. Hij zegt met altijd heerlijk eerlijk wat tof is, en wat ik weg mag laten. Waar ik wat uit de bocht vlieg of waar het juist wat vetter aangezet mag worden. Dankjewel Maurits:)

  Mocht jij zelf een keer een speech mogen geven en dus ook schrijven en je krijgt spontaan zweet van deze gedachte. Dan kan je mijn hulp daarvoor inschakelen.

  Interview Indebuurt – Zwolse Saskia is trouwambtenaar: ‘Het werd echt heel rustig na maart’

  Marielle Huisjes van Indebuurt interviewde mij over mijn werk als Zwolse trouwambtenaar. Dit interview kan je lezen op de website van Indebuurt. Het hele artikel kan je ook hieronder vinden.

  zelfstandig trouwambtenaar babs Zwolle
  foto door: Marjolein Bouma fotografie

  In een hagelwitte jurk naar het altaar lopen, en het liefst met je vader naast je die je zo gaat weggeven. Langzaam, want iedereen mag jou op je mooiste dag bewonderen. En daar staat je verloofde; die knappe hunk die je straks je man mag noemen. Een droom voor velen van ons. Een sprookjeshuwelijk. De Zwolse trouwambtenaar Saskia van der Meulen mag dit elke keer weer opnieuw beleven.

  Disclaimer: Bovenstaand verhaal is fictief en kan ook worden ingevuld door ieder. indebuurt steunt de LGBTQ+-community. 

  Een jaar geleden heeft de Zwolse Saskia van haar droom werkelijkheid gemaakt. Want vroeg je haar in 2019 nog hoe haar ideaalwereld en met welke baan eruitzag, antwoordde ze met de beschrijving van trouwambtenaar. Door de enthousiasme van haar vriend – dat mag wel even gezegd worden 😉 – heeft ze de knoop doorgehakt. Saskia ging gelijk aan de slag. Saskiatrouwt.nl ontstond.

  Een droom

  Een trouwerij omzetten in een sprookje. Dat is het doel van Saskia. Wat ze er zelf uithaalt? Een trouwerij staat volledig in het teken van de liefde en dat is zo ontzettend positief. Iedereen is blij, ziet er prachtig uit, is vol verwachting, heeft er zin in en neemt bakken energie mee. Dat werkt aanstekelijk.

  “Elk bruidspaar en daarbij elke ceremonie is uniek, je ontmoet heel diverse mensen en je mag mensen echt leren kennen. Ze zijn vaak heel open en kwetsbaar over hun liefdesleven en dat is toch wel bijzonder.’ Een uniek inkijkje in iemands leven is de omschrijving van Saskia als ze over haar huidige beroep praat. Glimlachend.

  De keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan was snel gemaakt. “Ik wilde het werk als trouwambtenaar naast mijn werk als leraar doen, daarom heb ik gekozen om niet bij een gemeente te gaan werken. Ik wil echt het allerbeste geven tijdens de ceremonie, dat betekent een grotere tijdsinvestering doen dan wat een gemeentelijke ambtenaar kan geven.”

  Saskia-trouwt-zwolle
  Afbeelding ter illustratie. Foto: Pexels

  Herinneringen

  De eerste bruiloft van Saskia als BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) was er een in een boomgaard. “Ik trouwde een goede vriendin. Een groot deel van de genodigden kende ik”, vertelt Saskia. “Heel mooi en heel bijzonder.” Maar, ze kreeg al eerder een verzoek of ze haar zusje wilde trouwen. “Ik zat toen in 2015 midden in het afstuderen, dus het kwam niet helemaal gelegen. Het zaadje is daar wel geplant!”

  Een jaar later heeft Saskia al vele mooie bruiloften meegemaakt. “Ik mocht in de Statenzaal van het stadhuis een huwelijk voltrekken tussen twee mooie bruiden. Ze waren allebei gehuld in een prachtige witte jurk en dat was echt sprookjesachtig.”

  “Oh toen ik mijn vriendin trouwde en ik vertelde over de geboorte van hun dochtertje en dat het kleine meisje een tijdje in het ziekenhuis moest liggen toen kreeg ik het zelf ook wel te kwaad. Omdat ik hen goed ken en zelf ook twee kleintjes heb”, voegt Saskia toe. Een herinnering die ze koestert.

  En toen kwam corona…

  Ben je net een jaar bezig als trouwambtenaar en dan komt corona om de hoek kijken. “Het werd echt heel rustig na maart, want mensen zijn bezig met andere dingen in plaats van het doen van aanzoeken. Deze zomer had ik een huwelijk bij de Milligersplas gepland staan, maar deze is verschoven naar het nieuwe jaar.”

  In de coronamaanden heeft Saskia vooral volop gewerkt als leraar. Daarnaast heeft ze aan haar website gesleuteld en blogs geschreven. Wel kreeg ze aanvragen voor huwelijken, maar niet elke gemeente neemt een eendags-BABS aan. Daardoor heeft Saskia een paar keer achter elkaar nee moeten verkopen. “Ik hoop natuurlijk dat de aanzoeken straks uit de lucht komen vallen. En dat 2021 knaljaar wordt vol met liefdevolle ceremonies.”

  Saskia is een heel betrokken, vrolijke en spontane trouwambtenaar. Haar ceremonies zijn informeel met een vleugje humor en ze kan de trouwdag een gouden randje geven omdat ze alles geeft en goed luistert. “In de gesprekken die ik vooraf met het stel heb, stel ik ze op hun gemak en vertel ik van A tot Z hoe de ceremonie eruit zal zien. Dat geeft rust voor de grote dag en ik zorg dat ik aan alle wensen van het bruidspaar tegemoet kom. Het moet echt hun dag worden.”

  Hoe werkt een beëdiging bij de rechtbank?

  Als eendagsbabs moet je benoemt en beëdigd worden door de rechtbank van de gemeente waar het huwelijk plaats gaat vinden. Je wordt beëdigd voor één dag en daarbij dus maar voor één huwelijk. Hieronder lees je hoe zo’n beëdiging werkt.

  Bruidspaar meldt de trouwambtenaar bij de gemeente

  Allereerst moet het papierwerk in orde gemaakt worden door her bruidspaar en de trouwambtenaar voor de gemeente, voordat een trouwambtenaar beëdigd mag worden door de rechtbank. Deze procedure heb ik omgeschreven in mijn blog: Wat moet een BABS doen om een huwelijk te mogen voltrekken?

  beëdiging rechtbank BABS trouwambtenaar Saskia trouwt 
rechter

  Afspraak met de rechtbank

  De afdeling huwelijkszaken van de gemeente neemt contact met de trouwambtenaar op voor het maken van een afspraak voor de beëdiging. Dit is vaak en vast moment in de maand; woensdagmiddag om 15.00 uur bijvoorbeeld. Op de website van jouw gemeente staat dit vaak omschreven.

  Melding en legitimeren

  Als je bij je afspraak in de desbetreffende rechtbank aankomt (de trouwambtenaar is natuurlijk ruim op tijd aanwezig) moet je je melden bij de balie, je legitimeert jezelf (met paspoort of identiteitskaart, rijbewijs volstaat niet). Je wordt vervolgens door de receptionist(e) naar de wachtruimte gewezen.

  Aanwezigen

  In de rechtszaal zijn een aantal mensen aanwezig: de rechter, griffier (ondersteuner van de rechter) en de trouwambtenaar. Soms is een beëdiging maar met één ambtenaar tegelijkertijd, maar soms wordt er in één ‘sessie’ wel drie keer een trouwambtenaar beëdigd. De trouwambtenaar mag ook gasten meenemen tijdens de beëdiging, soms gaat het bruidspaar bijvoorbeeld mee. Om achteraf samen de beëdiging te vieren met taart en champagne; het is toch een heugelijk moment!

  beëdiging rechtbank BABS trouwambtenaar Saskia trouwt 
rechter

  ‘Dat verklaar en beloof ik’

  De rechter leest vervolgens onderstaande tekst voor en vraagt of de BABS wilt antwoorden met: ‘Dat verklaar en beloof ik‘ of ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig‘.

  dat verklaar en beloof ik rechtbank beëdiging Saskia trouwt
  Artikel 16, lid 4 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek

  Tot slot

  De trouwambtenaar heeft verklaart en belooft en tekent vervolgens een document waarop de beëdiging staat omschreven (inclusief namen van het bruidspaar). In bepaalde gemeente krijgt de trouwambtenaar dit document persoonlijk toegesuurd. In andere gemeenten stuurt de rechtbank het dergekijke fomrulier alleen naar de gemeente.

  Als de beëdiging bij de rechtbank is voltooid, dan is de benoeming rond en mag het wettige huwelijk voltrokken worden door de trouwambtenaar. Dan mag de de trouwambtenaar in de pen gaan klimmen om de speech te gaan schrijven!

  Wat moet een BABS doen om een huwelijk te mogen voltrekken?

  Als een zelfstandige BABS (niet in dienst van een gemeente)een huwelijk wilt voltrekken, dan moeten er een aantal zaken geregeld worden voordat de ceremonie plaats vindt. Over het algemeen gelden voor elke gemeente ongeveer dezelfde afspraken, maar er zitten kleine verschillen in. In dit blog leg ik uit wat het bruidspaar en de zelfstandige trouwambtenaar moeten doen om het huwelijk door jullie BABS te laten voltrekken op de trouwdag. Er moet best heel wat geregeld worden, maar dat is natuurlijk helemaal de moeite waard als de trouwdag eenmaal is aangebroken.

  trouwen, BABS, Saskia trouwt zelfstandig trouwambtenaar, 
Wat moet een BABS doen om een huwelijk te mogen voltrekken?

  Bepaal de trouwgemeente

  Allereerst bepalen jullie in welke gemeente jullie willen trouwen. Dit kan de gemeente zijn waar jullie wonen, maar dat hoeft natuurlijk niet! Je bent vrij om elke Nederlandse gemeente te kiezen voor jullie huwelijk. Denk aan een romantische boomgaard, een pittoresk Zeeuws kerkje of een ceremonie aan de kust. 

  Je moet tenminste twee weken voor de trouwdatum bij de gemeente melden dat je gaat trouwen. Dit gaat meestal in een fysieke afspraak op het gemeentehuis of stadskantoor, waarbij je een aantal formulieren moeten invullen en documenten moet aanleveren. 

  Aanleveren van documenten

  Daarna doe je bij de gemeente een aanvraag voor eendags-babs. Dit doe je middels opsturen van een aantal documenten (tenminste zes weken voor de huwelijksdag):

  • uittreksel uit de Basisregistratie Personen van jouw BABS, niet ouder dan 1 maand;
  • kopie legitimatiebewijs van jouw BABS;
  • het ingevulde en geparafeerde document: Verzoek tot benoeming;

  In bepaalde gemeenten moet een BABS ook een VOG aanleveren, op de website van jouw trouwgemeente staat de procedure helder omschreven. Een VOG aanvragen brengt kosten met zich mee (rond de veertig euro).

  Niet elke gemeente werkt mee…

  Ook is het van belang om te weten dat niet elke gemeente eendags-BABSen aanstelt. Bepaalde gemeenten geven bruidsparen alleen de keus om een trouwambtenaar te kiezen die in dienst is van die gemeente. Of soms stellen gemeenten; je mag wel door een andere trouwambtenaar getrouwd worden, mits deze persoon in dienst is bij een andere gemeente In mijn blog: gemeenten en eendags-BABSen, lees je welke gemeentes eendags-BABSen aannemen. 

  Benoeming en beëdiging

  Als alle formulieren zijn ondertekend en alle documenten zijn aangevraagd en vervolgens alles is opgestuurd naar de desbetreffende gemeente. Dan wordt vervolgens de trouwambtenaar benoemd door de gemeente en wordt de BABS uitgenodigd voor een beëdiging bij de rechtbank van de gemeente waar getrouwd gaat worden. Dit zijn vaak vaste tijden, bijvoorbeeld; de laatste woensdag van de maand om 15.30. De beoogde trouwambtenaar moet dan verschijnen en een belofte of een eed afleggen. Als dit allemaal geregeld is; dan mag de BABS het huwelijk voltrekken! Dus tijd voor de grote dag. 

  Voor meer informatie over bijvoorbeeld: een benoeming of beëdiging, kom ik graag een kopje koffie drinken om kennis te maken en alles te bespreken.
  Wanneer je onderstaand formulier invult, neem ik contact met je op voor een vrijblijvende afspraak.

  Graag tot dan!

   Vul hier je naam in

   Ik gebruik je e-mailadres om contact met je op te nemen, ik zal je mailadres niet voor andere doeleinden gebruiken.

   Mochten we niet per mail in contact komen, dan gebruik ik je telefoonnummer.

   * Verplicht in te vullen

   Interview voor het Deltion Magazine ‘De Dag’

   Naast het werken als trouwambtenaar geef ik les op Deltion college. Deltion college geeft eens in het kwartaal een magazine uit ‘De Dag’. In het laatste magazine werd ik geïnterviewd voor de rubriek ‘Na School’ door Eline Berghuis. Zij was benieuwd naar mijn werk als trouwambtenaar in combinatie met het lesgeven op Deltion college.

   ‘Liefde overwint alles’

   interview deltion college bruiloft trouwambtenaar Saskia trouwt BABS Benno Wonink
   Bruiloft Petra & Annelies, foto door Benno Wonink

   Saskia van der Meulen (32) is ‘verzegelaar van de liefde’. Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (‘babs’) voltrekt de leraar van START. in haar vrije tijd huwelijken. 

   ‘Het is zo mooi om dit werk te mogen doen. De liefde tussen twee mensen bezegelen met hun ja-woord. Als trouwambtenaar die zelfstandig te werk gaat, kan ik echt iets toevoegen aan de huwelijksvoltrekking. Elke bruiloft heeft wel iets waardoor het bijzonder wordt; in een boomgaard een van mijn beste vriendinnen trouwen, een zwaarverliefd stel trouwen in een pittoresk kerkje. `mijn eerste trouwerij war met twee prachtige dames in het stadhuis van Zwolle. Het “babsen” is goed te combineren met mijn werk als leraar. De kennismakingsgesprekken diepte-interviews doe ik in de avonduren en de meeste stellen trouwen aan het einde van de middag of in het weekeinde. En daarnaast word ik er gewoon heel blij van. Het is meest vrolijke en positieve baan die ik me kan indenken. Het echte trouwseizoen is rond de zomer. Helaas is de bruiloft die ik had staan voor dit seizoen verplaatst naar  2021. Door corona maken veel mensen deze begrijpelijke keuze. Maar liefde overwint alles!’

   interview deltion college bruiloft trouwambtenaar Saskia trouwt BABS Benno Wonink
   Bruiloft Petra & Annelies, foto door Benno Wonink

   Petra en Annelies schreven een review over de ceremonie die ik mocht doen. Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe zij de trouwceremonie hebben ervaren, lees dan vooral deze review.

   Vul onderstaande contactformulier in voor het opvragen van een vrijblijvende offerte voor een trouwceremonie op maat. Als je je gegevens invult dan neem ik contact met je op, zodat ik een offerte voor je kan opmaken.

    Vul hier je naam in

    Ik gebruik je e-mailadres om contact met je op te nemen, ik zal je mailadres niet voor andere doeleinden gebruiken.

    Mochten we niet per mail in contact komen, dan gebruik ik je telefoonnummer.

    * Verplicht in te vullen

    Trouwen in tijden van corona

    Hoe houd je je bruiloft intiem en gezellig als je besluit om nu te trouwen, wanneer corona ons dagelijks leven op de kop zet? Het is een gekke tijd en als trouwambtenaar merk ik dat het rustig is met de trouwerijen. Bruiloften worden uitgesteld en verplaatst naar het najaar of zelfs het nieuwe jaar. Gelukkig besluiten er genoeg mensen om alsnog te trouwen! Maar hoe dat je dat in deze bijzondere tijd?
    Ik spitte op de website van gemeente Zwolle om erachter te komen aan welke restricties je moet houden om te trouwen in Zwolle, nu wij in de ban zijn van COVID-19. Daarnaast vroeg ik het hemd van het lijf van Janneke die onlangs het jawoord gaf aan haar Mark. Een echte ervaringsdeskundige wanneer het gaat over trouwen in tijden van corona.

    Maatregelen van gemeente Zwolle ten aanzien van corona

    Stel dat je hebt besloten om het feest der liefde; jouw trouwdag, door te laten gaan. En je gaat trouwen gemeente Zwolle dan moet je in verband met corona rekening houden met de volgende zaken:

    • Van 20 mei tot 30 juni mogen er maximaal 30 mensen in de Schepenzaal (de trouwzaal van gemeente Zwolle) aanwezig zijn. Dit is dus inclusief: het bruidspaar, trouwambtenaar en trouwfotograaf; 
    • Je gasten moeten anderhalf meter afstand bewaren (als zij niet in hetzelfde huis wonen); 
    • Er is geen fysiek contact tussen de aanwezigen (behalve bij het bruidspaar zelf); 
    • Als de bruid of bruidegom corona klachten heeft, dan kan de ceremonie niet doorgaan!; 
    • Stel dat een van je gasten klachten heeft, vraag hem/haar dan om thuis te blijven; 
    • De gemeente zorgt voor meerdere pennen, zodat tijdens het tekenen van de akte de pennen niet doorgegeven hoeven te worden
    • Het voorgesprek met de trouwambtenaar zal plaatsvinden via de email, skype, telefonisch of op een andere manier die jullie met jullie trouwambtenaar afspreken.

     Bron: Gemeente Zwolle
    trouwen corona bruiloft
    Bruiloft van Janneke & Mark
    Foto door: Marije Elizabeth Photography

    De trouwdag van Janneke en Mark

    Afgelopen 6 mei zeiden Janneke en Mark ‘Ja, ik wil!’ tegen elkaar. Deze trouwerij was anders dan zij zich hadden voorgesteld, omdat het coronavirus roet in het eten gooide. Het plan was om de ceremonie op een romantisch chateau in België te laten voltrekken, maar dit plan moest helaas gewijzigd worden. Janneke en Mark zijn echte ‘omdenkers’ en zien mogelijkheden wanneer anderen beperkingen zien. Zij besloten alsnog om hun trouwdag door te laten gaan, maar deze iets anders in te vullen.

    De ceremonie vond plaats op het stadhuis van Kampen. Tijdens de ceremonie waren alleen de ouders en broers en zussen van het bruidspaar aanwezig. Janneke had een livestream geregeld, zodat mensen via Youtube de ceremonie konden volgen. Vervolgens stond er buiten stond er een grote groep applaudisserende mensen om het vers getrouwde stel toe te juichen. Zij brachten taart en bloemen mee en hielden allemaal keurig anderhalve meter afstand van elkaar, om zo alles veilig te laten verlopen. De grote verrassing buiten was de komst van de broer van Janneke uit Duitsland, het zou hem eigenlijk niet lukken om bij de trouwerij aanwezig te zijn, maar hij had hemel en aarde bewogen om toch naar Kampen af te reizen. Daar speelde hij een lied op de gitaar voor zijn zus en haar man.

    trouwen corona bruiloft
    Bruiloft van Janneke & Mark
    Foto door: Marije Elizabeth Photography

    Na het spektakel in en buiten het stadhuis is het bruidspaar met de fotograaf naar het stadspark gegaan voor een intieme fotoshoot. Om vervolgens langs het verzorgingstehuis van de negentig jaar oma van Mark te rijden om te zwaaien en luchtkussen te ontvangen. Oma was helemaal in haar nopjes en had zich in haar mooiste kleding uitgedost om de livestream te volgen. 

    In de middag had het bruidspaar een bezoekschema gemaakt; voor alle gasten was er een half uurtje ingepland in de feestelijk versierde tuin. Daar werd op de liefde geproost met champagne. 

    Het bruidspaar is van plan om in september de bruiloft nog een keer over te doen in het Belgische chateau, zodat zij een knalfeest kunnen vieren met meer gasten dan alleen de naaste familie. Opdat oma dan weer haar mooiste jurk aan mag trekken en haar kleindochter mag knuffelen. 

    Ter afsluiting drukt Janneke de bruidsparen die nu besluiten te trouwen het volgende op het hart; denk in mogelijkheden! Durf af te wijken van wat gewenst is en verwacht wordt. Bedenk voor jezelf wat het belangrijkste is op je trouwdag, en zorg dat dat voor elkaar is. En wanneer jij creatief wordt, worden je gasten dat ook en dan word je pas echt verrast. 

    Kortom om intiem en fijn te trouwen in tijden van corona te vieren denk dan aan onderstaande ideeën:
    – Het gebruik van livestream tijdens de ceremonie
    – Het trouwfeest op een later moment (nog een keer) te doen
    – Het bezoek in je tuin te ontvangen, middels een bezoekschema
    – Denk in mogelijkheden en durf af te wijken van wat gewenst is en verwacht wordt

    Lief bruidspaar, ik denk graag met jullie mee in alle mogelijkheden en oplossingen om jullie trouwdag tot het feest te maken wat jullie voor ogen hebben. Schroom niet om te bellen of te mailen om samen te overleggen naar wat er mogelijk is. Wanneer je onderstaand contactformulier invult, neem ik zo snel mogelijk contact met jullie op.

    Blijf gezond en hopelijk tot snel!

     Vul hier je naam in

     Ik gebruik je e-mailadres om contact met je op te nemen, ik zal je mailadres niet voor andere doeleinden gebruiken.

     Mochten we niet per mail in contact komen, dan gebruik ik je telefoonnummer.

     * Verplicht in te vullen

     Trouwbeleving

     Het nieuwe jaar is aangebroken en met Valentijnsdag voor de deur is het tijd voor een liefdes event.  Aanstaande 7 maart vindt de trouwbeurs van Trouwbeleving plaats in Fletcher Hotel De Mallejan. Een beurs die volop inspiratie biedt voor jouw bruiloft en helemaal in het teken staat van alles wat je zou kunnen regelen voor jullie grote dag. Denk aan onder andere: bruidsjurken en trouwpakken, bruidstaarten, bedankjes, foodtrucks, trouwfotografen en natuurlijk: een trouwambtenaar. De ceremonie is op jouw bruiloft toch wel één van de hoogtepunten en dan wil je niks aan het toeval overlaten (lees; een ambtenaar door de gemeente toegewezen krijgen). Kies daarom voor Saskia trouwt als zelfstandig trouwambtenaar.

     Tijdens de trouwbeurs van Trouwbeleving zal ik twee trouwceremonies voltrekken. Zo krijg je als toekomstig bruidspaar een helder beeld van wat mijn werkwijze is. Wil jij mij als trouwambtenaar in actie zien en kennismaken? Dan zie ik je graag op 7 maart! Graag tot dan.

     trouwbeleving trouwbeurs Saskia trouwt

     De toegang is geheel gratis maar wanneer je je aanmeldt dan ontvang je een leuke goodiebag.

     Aanzoek tijdens IJsbeeldenfestival

     Ben jij van plan om met jouw geliefde binnenkort in het huwelijksbootje te treden, maar ben je nog opzoek naar de ideale plek voor het aanzoek? Dan is het IJsbeeldenfestival met de actie: TROUW in de KOU wellicht perfect voor jou!

     Van 14 december 2019 tot 1 maart 2020 vangt het jaarlijkse IJsbeeldenfestival aan in (hoe toepasselijk) de: IJsselhallen in Zwolle. Tijdens dit festival zullen de beste ijskunstenaars de prachtigste sculpturen van ijs maken. Het Nederlands IJsbeelden Festival is een leuk uitje voor iedereen die houdt van het bekijken van mooie ijssculpturen in een prachtig decor.

     Aanzoek trouwen hartje sneeuw ijs Ijsbeeldenfestival Saskia trouwt trouwambtenaar

     Namens de organisatie van het IJsbeeldenfestival is het aan mij de eer om als  trouwambtenaar de gelukkige huwelijksaanzoeker uit te kiezen. Dit lijkt me een feest om te doen! Dus wil jij een aanzoek doen op het IJsbeeldenfestival in Zwolle dan is dit de uitgelezen kans.

     Vorig jaar waren er vele aanmeldingen en het meest spraakmakende liefdesverhaal is toen uitgekozen. Arnold Spijk ging toen op zijn knie voor zijn liefste: Irene Polane en stelde haar de vraag der vragen. Irene zei met volle overtuiging: Ja!

     Aanzoek trouwen will you marry me Ijsbeeldenfestival trouw in de kou

     Wil jij jouw geliefde ten huwelijk vragen tijdens het IJsbeeldenfestival, stuur dan een e-mail naar info@ijsbeelden.nl onder vermelding van TROUW IN DE KOU met daarbij de reden waarom juist jij je aanzoek wil doen in de kou. En wellicht kies ik jou uit!

     Zit jij eraan te denken om te trouwen, maar ben je (of is jouw partner) nog niet overtuigd? Lees mijn blog over: elf redenen om te trouwen.

     Tips trouwceremonie

     Om jouw trouwceremonie zo soepel mogelijk te laten verlopen lees je hieronder een aantal bruikbare tips. Een bruiloft is al spannend genoeg, maar als je goed voorbereid bent kan je extra genieten van het magische trouwmoment. Doe er je voordeel mee!

     1. Weggeefmoment – neem de tijd

     De eerste tip van de 6 tips voor een ideale trouwceremonie is: het weggeefmoment.
     Het is prachtig wanneer een bruid (twee bruiden, een bruidegom of natuurlijk twee bruidegommen) worden weggeven voor hun vader, moeder, tante of oom. Deze koppels hebben doorgaans de gewoonte om zich bijna rennend door de trouwzaal te begeven. Doe dit uiterst langzaam! Wanneer je het gevoel hebt dat je zo goed als stil staat, dan heb je het juiste tempo te pakken. En laat alle gasten genieten van jouw prachtige jurk of pak en knijp even zachtjes in de hand van je (oh zo trotse) vader (of moeder, tante of oom natuurlijk).

     Tips trouwceremonie BABS Zwolle trouwambtenaar Saskia trouwt

     2. Back-up plan voor de kinderen

     Wanneer er kinderen tijdens een ceremonie aanwezig zijn krijgen zij vaak een taak als bruidspersoneel: strooien met bloemen of het brengen van de ringen. Dit is vaak erg leuk en geeft de ceremonie een informele en speelse sfeer. Kinderen hebben echter een eigen wil en kunnen niet in een keurslijf geduwd worden (‘om precies 15.10 uur loop je met het kussentje met de ringen naar voren’). Zorg daarom dat je een back-up plan hebt voor de ringen en de bloemen. Wellicht kan de getuige of ceremoniemeester plan B zijn?

     3. Muziek: ja graag!

     Een trouwceremonie wordt pas echt persoonlijk wanneer je muziek laat afspelen. Hoe mooi is het als jullie liedje gedraaid wordt op het moment van binnenkomst? Ga er samen rustig voor zitten om jullie mooiste liedjes uit te zoeken.
     Niet alle stadshuizen kunnen (of willen;)) tijdens het tekenmoment muziek draaien, vraag dit na bij je trouwambtenaar. En is het is handig dat je de muziek tijdig aanlevert bij het stadhuis, dan kan de bode van de gemeente alles testen en gereed maken.
     Live muziek (een zanger/zangeres begeleid op gitaar) is ook een echte aanrader, helemaal als de akoestiek van de trouwzaal het toelaat.

     4. Gelofte uitspreken

     De trouwambtenaar of BABS is de gene die tijdens een trouwceremonie het grootste deel van de tijd aan het woord is. Daarom is het des te leuker om als bruidspaar zelf ook een moment te pakken om geloften uit te spreken. Dit kan kneiterspannend zijn, maar het is het zó waardevol! Ik kan je beloven dat je er met een goed gevoel op terug kijkt wanneer je je gelofte hebt uitgesproken naar je geliefde. Wanneer geliefden dit doen, is de liefde bijna tastbaar!

     Tips trouwceremonie BABS Zwolle trouwambtenaar Saskia trouwt

     5. De kus

     De kus: één van de hoogtemomenten van de trouwceremonie. Spreek hier met je geliefde wel iets over af. Als manlief ‘french kissend’ het huwelijk wil bezegelen en jij dacht meer aan een bescheiden kus op de wang, dan is dat wat ongemakkelijk. Dus bespreek (en oefen) dit samen. De fotograaf wil dit moment natuurlijk ook vastleggen. Zorg ervoor dat het langer dan een nano-seconde duurt, maar dat het ook weer niet Guiness Book of Records-waardig wordt. Een seconde of 3 á 4 is mooi, laat je leiden door het applaus van de gasten, dan zit je altijd goed.

     6. Gastsprekers

     De laatste tip in dit blog over jouw trouwceremonie gaat over de gastsprekers. Soms is er tijdens de ceremonie een gastspreker (dit mag echter niet van alle stadshuizen, of van alle bruidsparen;)), bespreek met je trouwambtenaar goed hoe lang hij/zij het woord mag hebben en wat er gezegd wordt. Stel dat de gastspreker exact dezelfde twee anekdotes vertelt als jouw BABS, dan is dat wat zonde. En gastsprekers hebben er soms een handje van om ellenlang te gaan speechen. Nu is de tijdsplanning in een stadhuis heilig; je hebt 30 tot 45 minuten van binnenkomst tot verlaten zaal. In dat tijdsbestek moet alles gezegd, bezegeld en getekend zijn. Uitlopen van de ceremonie doordat je gastspreker te veel tijd pakt is ‘not done’ en wordt door een gemeente niet gewaardeerd…

     Voor meer persoonlijke tips voor een trouwceremonie op maat kom ik graag een kopje koffie drinken om kennis te maken en jullie wensen te bespreken. Wanneer je onderstaand formulier invult, neem ik contact met je op voor een vrijblijvende afspraak. Graag tot dan!

      Vul hier je naam in

      Ik gebruik je e-mailadres om contact met je op te nemen, ik zal je mailadres niet voor andere doeleinden gebruiken.

      Mochten we niet per mail in contact komen, dan gebruik ik je telefoonnummer.

      * Verplicht in te vullen