Ben je een liefhebber van trouwtradities en etiquette tijdens een bruiloft? Dan is dit het ultieme blog voor jou! Maar doe vooral lekker waar je jezelf goed bij voelt. Je mag natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe en wat je doet tijdens je bruiloft. Onderstaande etiquette zijn (absoluut) geen verplichting. Jouw wensen voor de trouwceremonie bespreken we tijdens het trouwgesprek.
“Wit, witter, witst”
Negentig procent van de bruiden trouwt in het wit, dit symboliseert zuiverheid (en maagdelijkheid). Daarnaast is er nog een verhaal over de Engelse koningin Victoria. Ergens in 1800 trouwde zij in een witte jurk (dat gebeurde voorheen nauwelijks) en toen was het een trend!
“Gek op bloemen”
Vaak heeft de bruid een bruidsboeket, het is echter de man die het desbetreffende bosje bloemen uitzoekt. De bruidegom geeft de bloemen aan zijn aanstaande vrouw als hij haar ophaalt. Als de bruid het stadhuis binnenkomt lopen dan heeft ze de bloemen in de rechterhand, als ze de zaal verlaat dan draagt de bruid het boeket links. Aan het einde van de trouwdag, gooit de bruid het boeket in de menigte (van vrouwelijke gasten). Wie het boeket vangt is de eerst volgende die in het huwelijksbootje zal treden.
Naast het bruidsboeket zijn er nog meer bloemen in het spel, in de vorm van: corsages. De corsage wordt altijd links opgespeld. De mannen dragen de corsage rechtop (de steel naar beneden) en de vrouwen spelden het mini-boeketje op de kop op.
“Ik zag hoe je naar me cake“
Tussen de trouwceremonie en de receptie in wordt de bruidstaart gegeten. Dit gebeurt onder het genot van een glas champagne. Het bruidspaar snijdt samen de taart aan en dan geven ze het eerste hapje taart aan elkaar. Dit symboliseert de verbondenheid tussen de twee.
De bovenste laag van de taart (ja, de échte taart bestaat uit meerdere lagen) wordt tijdens de bruiloft niet opgegeten. Deze moet een jaar (!) bewaard worden in de vrieskist van de newly weds, als het katoenen huwelijk wordt gevierd, dan wordt de taart ontdooid en gegeten. Dit moet het bruidspaar veel geluk geven voor de toekomst. Wie wat bewaart, heeft wat!
“Money, money, money“
Tijdens een trouwerij kunnen er nogal wat kosten gemaakt worden. Niet alles wordt volgens de etiquette door het bruispaar betaald. De bruidegom betaalt het bruidsboeket. De ouders van de de bruid dienen de kosten van de bruidstaart te betalen.
“ I wanna dance with somebody”
De eerste dans van de bruiloft om het feest officieel te openen wordt ook wel de openingsdans genoemd. Deze dans wordt uitgevoerd door het bruidspaar en is dikwijls een Engelse wals. Na de eerste dans, danst de bruid met haar vader en de bruidegom met de moeder van de bruid. Tijdens dans drie wordt er met de ouders van de bruidegom gedanst. En daarna mogen alle gasten met de voetjes van de vloer.