Interview Indebuurt – Zwolse Saskia is trouwambtenaar: ‘Het werd echt heel rustig na maart’

Marielle Huisjes van Indebuurt interviewde mij over mijn werk als Zwolse trouwambtenaar. Dit interview kan je lezen op de website van Indebuurt. Het hele artikel kan je ook hieronder vinden.

zelfstandig trouwambtenaar babs Zwolle
foto door: Marjolein Bouma fotografie

In een hagelwitte jurk naar het altaar lopen, en het liefst met je vader naast je die je zo gaat weggeven. Langzaam, want iedereen mag jou op je mooiste dag bewonderen. En daar staat je verloofde; die knappe hunk die je straks je man mag noemen. Een droom voor velen van ons. Een sprookjeshuwelijk. De Zwolse trouwambtenaar Saskia van der Meulen mag dit elke keer weer opnieuw beleven.

Disclaimer: Bovenstaand verhaal is fictief en kan ook worden ingevuld door ieder. indebuurt steunt de LGBTQ+-community. 

Een jaar geleden heeft de Zwolse Saskia van haar droom werkelijkheid gemaakt. Want vroeg je haar in 2019 nog hoe haar ideaalwereld en met welke baan eruitzag, antwoordde ze met de beschrijving van trouwambtenaar. Door de enthousiasme van haar vriend – dat mag wel even gezegd worden 😉 – heeft ze de knoop doorgehakt. Saskia ging gelijk aan de slag. Saskiatrouwt.nl ontstond.

Een droom

Een trouwerij omzetten in een sprookje. Dat is het doel van Saskia. Wat ze er zelf uithaalt? Een trouwerij staat volledig in het teken van de liefde en dat is zo ontzettend positief. Iedereen is blij, ziet er prachtig uit, is vol verwachting, heeft er zin in en neemt bakken energie mee. Dat werkt aanstekelijk.

“Elk bruidspaar en daarbij elke ceremonie is uniek, je ontmoet heel diverse mensen en je mag mensen echt leren kennen. Ze zijn vaak heel open en kwetsbaar over hun liefdesleven en dat is toch wel bijzonder.’ Een uniek inkijkje in iemands leven is de omschrijving van Saskia als ze over haar huidige beroep praat. Glimlachend.

De keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan was snel gemaakt. “Ik wilde het werk als trouwambtenaar naast mijn werk als leraar doen, daarom heb ik gekozen om niet bij een gemeente te gaan werken. Ik wil echt het allerbeste geven tijdens de ceremonie, dat betekent een grotere tijdsinvestering doen dan wat een gemeentelijke ambtenaar kan geven.”

Saskia-trouwt-zwolle
Afbeelding ter illustratie. Foto: Pexels

Herinneringen

De eerste bruiloft van Saskia als BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) was er een in een boomgaard. “Ik trouwde een goede vriendin. Een groot deel van de genodigden kende ik”, vertelt Saskia. “Heel mooi en heel bijzonder.” Maar, ze kreeg al eerder een verzoek of ze haar zusje wilde trouwen. “Ik zat toen in 2015 midden in het afstuderen, dus het kwam niet helemaal gelegen. Het zaadje is daar wel geplant!”

Een jaar later heeft Saskia al vele mooie bruiloften meegemaakt. “Ik mocht in de Statenzaal van het stadhuis een huwelijk voltrekken tussen twee mooie bruiden. Ze waren allebei gehuld in een prachtige witte jurk en dat was echt sprookjesachtig.”

“Oh toen ik mijn vriendin trouwde en ik vertelde over de geboorte van hun dochtertje en dat het kleine meisje een tijdje in het ziekenhuis moest liggen toen kreeg ik het zelf ook wel te kwaad. Omdat ik hen goed ken en zelf ook twee kleintjes heb”, voegt Saskia toe. Een herinnering die ze koestert.

En toen kwam corona…

Ben je net een jaar bezig als trouwambtenaar en dan komt corona om de hoek kijken. “Het werd echt heel rustig na maart, want mensen zijn bezig met andere dingen in plaats van het doen van aanzoeken. Deze zomer had ik een huwelijk bij de Milligersplas gepland staan, maar deze is verschoven naar het nieuwe jaar.”

In de coronamaanden heeft Saskia vooral volop gewerkt als leraar. Daarnaast heeft ze aan haar website gesleuteld en blogs geschreven. Wel kreeg ze aanvragen voor huwelijken, maar niet elke gemeente neemt een eendags-BABS aan. Daardoor heeft Saskia een paar keer achter elkaar nee moeten verkopen. “Ik hoop natuurlijk dat de aanzoeken straks uit de lucht komen vallen. En dat 2021 knaljaar wordt vol met liefdevolle ceremonies.”

Saskia is een heel betrokken, vrolijke en spontane trouwambtenaar. Haar ceremonies zijn informeel met een vleugje humor en ze kan de trouwdag een gouden randje geven omdat ze alles geeft en goed luistert. “In de gesprekken die ik vooraf met het stel heb, stel ik ze op hun gemak en vertel ik van A tot Z hoe de ceremonie eruit zal zien. Dat geeft rust voor de grote dag en ik zorg dat ik aan alle wensen van het bruidspaar tegemoet kom. Het moet echt hun dag worden.”